De Horeca blog

De Horeca blog

Horeca: het eetcafé

Bruce Washington

Het eetcafé wordt steeds populairder

Bij uit eten gaan denkt men al snel aan een restaurant. Natuurlijk zijn er restaurants in verschillende prijsklasse, maar nog steeds is er een grote groep consumenten die een restaurant te prijzing vindt en liever voor een andere optie kiezen. Tegenwoordig brengen website's als Groupon en Vakantieveilingen hier al lichtelijk verandering in door het aantrekkelijk maken van restaurants middels kortingen, maar er is ook een andere speler op die markt die steeds populairder wordt. Het eetcafé.


Wat is een eetcafé?

De betekenis van het woord eetcafé spreekt eigenlijk voor zich. In het woordenboek staat dan ook als betekenis: 'Een café waar ook maaltijden verkregen kunnen worden'. Een eetcafé staat er om bekend om een makkelijke en lekkere maaltijden aan te bieden tegen een heel schappelijke prijs. Hierdoor is het dus aantrekkelijk voor de gasten van het café die gezellig aan de bar zitten, maar ook voor de groep consumenten die niet naar restaurants gaan. Deze groep vindt dat een bezoek aan een restaurant teveel in de kosten gaat lopen en zoeken dus naar een goedkoper alternatief. Een van die alternatieven is zoals eerder gezegd zoeken naar kortingen op kortingsite's, maar dus ook het zoeken naar goedkopere plekken in het algemeen. Eetcafé's spelen goed in op deze groep en winnen zo steeds meer populariteit. De drempel bij eetcafé's ligt minder hoog. De sfeer in een eetcafé is gemoedelijker en minder overweldigend chique zoals in klassieke hoog aangeschreven restaurants.  Aan deze twee voorgaande punten hechten veel consumenten veel waarde. 


Waarom van café naar eetcafé

Helaas zijn café's een uitstervend iets. In de grote steden kunnen café's prima rond komen, zeker in de zomer. Waar je vroeger in de kleine dorpjes ook meerdere café's had, heb je nu geluk als er nog een daarvan is overgebleven. Sommige café's hebben dus moeite om het hoofd boven water te houden omdat er simpelweg geen gasten meer komen om aan de bar te zitten. Een logische keuze is dus om van het café, een eetcafé te maken. Op deze manier blijven de tooghangers naar het café komen, maar wordt het ook aantrekkelijk voor iedereen die een hapje wil eten tegen een redelijke prijs. Uiteraard is er een investering gepaard met het overstappen van een café naar een eetcafé. Denk hierbij aan de keuken en het extra personeel wat kan en mag werken in de keuken, maar ook die kleinere dingen zoals het aanschaffen van bestek, servies en menukaarten. Uiteindelijk is de investering voor veel eigenaren toch aantrekkelijk genoeg om een eetcafé te beginnen. Het eetcafé is dus misschien wel de redding voor de café's in Nederland.

Kijk voor een hip maar een ruim toegankelijk eetcafé in Maastricht bij Cafe van Bommel.


Delen

2018© De Horeca blog
Over ons
De Horeca blog

Aangenaam! Mijn naam is Joris en ik werk al van kleins af aan in de horeca. Mijn ouders runnen namelijk al bijna 25 jaar lang hun eigen viersterrenrestaurant, nadat ze het officieel van mijn grootouders hadden overgenomen. Het ouderwets restaurant bestaat inmiddels al 60 jaar en op het moment dat ik mijn ouders ging helpen met bedienen, werd het internet een wereldwijde hit. Ik werd bijna verslaafd aan het internet. Toen wou ik een manier vinden om het internet te combineren met mijn werk en toen begon ik met blogs schrijven. Je kunt mijn website dus nu bekijken voor allerlei tips en trucs als je wilt beginnen in de horeca!

Recente artikelen
Archief